Stichting Leef!

Volg je gevoel

Even voorstellen.
Mijn naam is Myrthe Offenga(20jaar) Samen met mijn moeder en broer woon ik in Harlingen. In 2015 kwam plotseling onze vader om het leven op 44jarige leeftijd. Voor ons gezin, heeft dit tot op de dag van vandaag een grote impact gemaakt. Nog steeds moeten wij dealen met de harde realiteit waarin wij leven. Naast mijn familie, betekent mijn sport ook enorm veel voor mij. Ruim 4 a 5x per week ben ik in het zwembad te vinden om mijn geliefde sport wedstrijdzwemmen te beoefenen. Daarnaast volg ik momenteel de studie sport bewegen en gezondheid in Leeuwarden. Als ik deze succesvol heb afgerond ga ik verder studeren voor sportkunde in Groningen.

Waarom ben jij een Mov.R?
Vanaf mijn geboorte heb ik gekampt met verschillende gezondheidskwalen: benauwdheid, hyperventilatie en moeite met voeding. Als baby kreeg ik de diagnose Astma , dit houdt in dat mijn luchtwegen constant geïrriteerd zijn en chronisch ontstoken. Hiervoor gebruik ik van jongs af aan al de nodige medicatie. Tot Oktober 2018 leek het onder controle te zijn. Al snel ontwikkelde ik een breed scala aan klachten dit jaar. In november kwam ik bij de sportarts terecht die meerdere problemen constateerde: vernauwing in de bovenste luchtwegen, reflux en zwaar verwaarloosde astma. Het was überhaupt een wonder dat ik nog op Nederlands niveau kon meedraaien vertelde hij. Voor mijn klachten kreeg ik o.a. maagzuurremmer en een dubbele dosering astma medicatie. Op een bijzondere wijze werden de klachten alleen maar erger, eten niet binnen kunnen houden, constant pijn op mijn borst en ontzettend vermoeid. Even leek er geen einde aan te komen. Na vele bezoeken aan de longarts en MDL arts, kwamen we nog niet veel verder. Ik mocht absoluut niet stoppen met de maagzuurremmers en astma medicatie. Toch had ik een onderbuik gevoel dat er een onderliggende oorzaak moest zijn, het kan niet zo zijn dat je plotseling deze klachten ontwikkeld en dat je het met alleen maar pufjes op kunt lossen. Naast mijn reflux kreeg ik steeds meer aanvallen van benauwdheid en misselijkheid, bij de geringste inspanning ging het al mis. Even dacht ik dat ik het sporten wel vergeten kon en dat ik er maar mee moest leren leven. Ook dit werd door mijn toenmalige MDL arts verteld. Er was niks aan te doen, en sporten veroorzaakte mijn klachten. Toch besloot ik mij hier niet bij neer te leggen, ik heb mensen om mij heen verzameld die wel geloofden in een oplossing. Je hebt altijd de eigen regie in handen, daar ben ik inmiddels wel achter. Niemand kan voelen en oordelen over wat er fysiek en mentaal allemaal bij je afspeelt. Mijn klachten werden nooit bij de kern aangepakt, en dit heeft voor een hoop ellende gezorgd. Omdat ik mij voor mijn studie ook regelmatig verdiep in voeding beweging en het effect op onze gezondheid, wist ik zeker dat al deze ‘vage’ klachten toch ergens vandaan zouden moeten komen. Ik wou niet blijven hangen in mijn lichamelijke en mentale toestand en besloot het heft in eigen handen te nemen. Ik heb afscheid genomen van een arts die mij alleen maar frustreerde en omringde mezelf met mensen die mij wel konden helpen. Inmiddels ben ik al enkele maanden gestopt met het gebruiken van maagzuur remmers, en ik begin nu pas weer te herstellen.
Zieker en zieker werd ik, zonder reden. Ik wist dat ik op mijn gevoel moest vertrouwen en dat is achteraf maar goed ook. Inmiddels ben ik meerdere malen bij huisartsen geweest en een orthomoleculair arts. Zij luisterden naar mijn verhaal, en beloofde mij op zoek te gaan naar de kern van mijn problemen. We zouden kijken waar dit vandaan komt, en wat bleek: het probleem lag helemaal niet per definitie in mijn luchtwegen. In Mei 2019 kwam er uit de allergie test een koemelk allergie, best verassend maar ook heel fijn. Dit was een van de puzzelstukjes die op zijn plaats begon te vallen. Stap voor stap kwam ik ergens. Een koemelk allergie zorgt ervoor dat je immuunsysteem 24/7 onder druk komt te staan. Dit verklaarde mijn vele verkoudheidjes, voorholte ontstekingen, oorontstekingen en uitslag.
Het is super fijn dat we ergens mee aan de slag kunnen, als sporter eet je natuurlijk boven gemiddeld veel eiwitten. Dagelijks gingen er pakken melk, kwark en shake’s doorheen. Zonder dat ik het door had maakte ik mezelf steeds ziek..
Op korte termijn heb ik de hulp van een diëtist ingeschakeld om mijn voedingsprogramma te herzien. Een plantaardig programma werd opgesteld en veel klachten verdwenen ook al snel. Geen wekelijkse ontstekingen meer in de luchtwegen. Mijn longen en benauwdheid knapte enorm op, mijn longinhoud ging van 76% terug naar 98%. Dit was een enorm verschil. Echter kampte ik nog steeds met mijn maag en darmen die erg onrustig bleven, de vermoeidheid en het slechte herstel zaten me niet lekker. Naast de allergie is er in de darm een overgroei van verkeerde bacteriën ontstaan, deze zijn weer een gevolg van de allergie en sterke astma medicijnen. De darmflora is een kostbaar onderdeel van ons lichaam wat weerslag heeft op vele vitale functies. De huisarts verklaarde dat de darmen een belangrijk orgaan is om ons gezond te houden, de kern van mijn probleem lag hier. Mijn darmen moesten gereinigd worden en vervolgend opnieuw opgebouwd worden. Zo fijn dat ik nu weet waar ik aan toe ben, geen anti refluxpillen en zware pufjes meer voor mij. Ik wist dat ik op mijn onderbuik gevoel kon vertrouwen, zowel letterlijk als figuurlijk. Ondanks de lange zoektocht heb ik mijzelf beter leren kennen, mij weten te ontwikkelen en vooral geleerd dat je altijd dicht bij jezelf moet blijven. Dit wil ik dan ook graag aan andere Mov.Rs meegeven.

Op welke manier heb jij eigen regie genomen?
Ik wist dat er een onderliggende oorzaak moest zijn en dat de medicatie die ik voorgeschreven kreeg mij niet verder kon helpen. Medicijnen zijn altijd een onderdrukkend middel om de symptomen te bestrijden, maar het is veel belangrijker om te kijken wat de kern is. Ik ben blij dat ik mijn gevoel gevolgd heb en de juiste mensen om mij heen heb verzameld. De mensen die aan je vreten moet je los leren laten, dat is een heel lang en moeizaam proces, maar is het wel waard. Zorg altijd dat je goed luistert naar wat je lichaam je ingeeft. Voeding en beweging bleek juist van onmisbare waarde te zijn voor mij. Terwijl de ene arts roept dat sporten mijn klachten veroorzaakt, roept de ander juist dat ik moet blijven bewegen en met mijn voeding veel kan sturen. Best tegenstrijdig, maar ik weet dat voeding en beweging de sleutel tot een beter/gezonder leven is. Ik geef het natuurlijk eerlijk aan als het een dag echt niet lukt, ik durf hier ook aan toe te geven. Ik heb vooral geleerd dat een algemeen protocol niet voor iedereen hetzelfde is. Als je 5 mensen op een rij zet met vergelijkbare klachten, hebben ze niet allemaal hetzelfde nodig om beter te worden. Dit is wat veel medici wel eens over het hoofd zien.

Wat levert het op?
Het mooie is dat je vooruit kunt, en kunt werken aan jezelf. Dat is een heel fijn gevoel. Het is belangrijk om vooruit te kijken en te werken aan een betere versie van jezelf, je bent nooit oud genoeg om te groeien. Ook de minder mooie momenten in het leven kunnen we zelf beïnvloeden door onze basis in balans te houden. Voeding, beweging , ontspanning en omgevingsfactoren bepalen voor een groot deel wie je bent.

Wat is jouw advies/boodschap?
Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om ook als een mov.R te denken en te handelen. Je bent baas over je eigen geluk en laat dat door niemand in de weg staan. Hoe verschrikkelijk situaties ook kunnen zijn, probeer in oplossingen te handelen, en jezelf bewust te laten worden van je eigen wensen en behoeften. Doe waar je je goed bij voelt en volg je eigen gevoel.